Maia Sandu a discutat despre obiectivul său național „Grijă pentru oameni” cu mai multe femei care promovează aderarea la UE, cu studenții de la USM și cu profesorii unui liceu din Strășeni 

Maia Sandu le vorbește oamenilor despre Planul său pentru Moldova și care sunt angajamentele sale ca să asigure grija pentru oameni, în viitorul său mandat. Azi s-a întâlnit cu mai multe femei, lidere în comunitățile pe care le reprezintă, cu studenții mai multor facultăți de la Universitatea de Stat din Moldova și a mers la Strășeni, ca să discute cu profesorii celui mai mare liceu din raion.    

În prima parte a zilei, Maia Sandu a participat la un eveniment cu femei puternice și hotărâte, ambasadoare perseverente ale aderării Moldovei la UE. În ultimii trei ani, echipa de guvernare a depus eforturi majore ca să adopte mai multe măsuri în susținerea femeilor și a familiilor, precum creșterea indemnizației unice la nașterea copilului de la 8 299 lei la 20 000 lei, introducerea indemnizației lunare pentru copii până la 2 ani, în valoare de 1 000 lei. A fost reformat sistemul de ajutor social, astfel încât astăzi de două ori mai multe familii cu copii beneficiază de acest sprijin, iar copiii din familiile vulnerabile primesc un ajutor de aproape 3 000 lei pe lună. Au fost create 22 de grupe noi de creșă și 20 de grupe beneficiază de spații renovate și bine echipate. A fost modificată legislația, așa încât femeile care muncesc în perioada concediului de maternitate să-și poată păstra și salariul, și indemnizația de maternitate. 

Vedeți mai multe realizări pentru familiile cu copii aici – https://maiasandu.pentru.md/pentru-familii-cu-copii/

Măsurile luate sprijină femeile nu doar în carieră și familie, ci și în lupta împotriva oricărei forme de violență. A fost îmbunătățit mecanismul de protecție pentru femeile care se confruntă cu violență, fie ea în familie sau în societate, pentru ca acestea să poată beneficia de servicii medicale, psihologice și juridice. În octombrie 2023, a fost deschis primul Centru de Justiție Familială al Poliției și un serviciu specializat la Ungheni, unde victimele violenței sexuale pot primi asistență completă într-o singură locație.

„În Planul pentru Moldova ne-am angajat să asigurăm alimentația sănătoasă și gratuită pentru toți copiii clasele primare și gimnaziale. Este important să asigurăm, de asemenea, locuri suficiente în grădinițe, să deschidem grupe de creșă și să implementăm un program național pentru protecția copilului”, a punctat Maia Sandu. 

Aici puteți vedea mai multe realizări pentru femei – https://maiasandu.pentru.md/maia-sandu-pentru-femei/

Tot azi, Maia Sandu a discutat cu studenții de la Facultățile de drept, jurnalism, științe politice și relații internaționale de la Universitatea de Stat din Moldova. În mesajul său a subliniat că planurile pentru educația universitară sunt ambițioase: la cele 500 de milioane de lei investite deja în universități și colegii, urmează investiții de 1 miliard de lei în infrastructură și creșterea salariilor. Astfel, universitățile noastre vor fi mai competitive, iar tinerii vor rămâne acasă. 

„Integrarea europeană este proiectul de țară de care cel mai mult vor beneficia tinerii. Participarea la alegeri, implicarea civică, combaterea dezinformării – toate acestea înseamnă să-și ia destinul în propriile mâini. Nu doar al lor, ci destinul întregii țări”, a menționat Maia Sandu.

Vezi aici ce a făcut echipa de guvernare pentru tineri, în ultimii ani – https://maiasandu.pentru.md/pentru-tineri/

După-amiază, a urmat o discuție caldă cu profesorii de la Liceul Teoretic „Mihai Eminescu” despre educație, copii și viitor. Liceul este cel mai mare din raion și va deveni una dintre cele 35 de școli model, parte a unui program ambițios de 1,3 miliarde de lei. 

În 2024, au fost majorate salariile profesorilor cu 15%, iar bursele studenților la pedagogie au fost dublate. Indemnizațiile pentru tinerii absolvenți care aleg să predea în școli au crescut de la 120.000 la 200.000 de lei, o măsură care a dus la angajarea celui mai mare număr de profesori noi din ultimii șase ani. De asemenea, a fost creat Institutul Național pentru Educație și Leadership, care va oferi mentorat și cursuri de formare continuă pentru toți profesorii. Până acum, 11.000 de cadre didactice au beneficiat de recalificări și cursuri gratuite. 

„Angajamentele din Planul pentru Moldova presupun creșterea salariului mediu al profesorilor la nivelul salariului mediu pe economie și extinderea rețelei de școli-model la 90 de instituții. Multe s-au început în educație, multe avem de făcut, însă le putem face doar într-un stat democratic, european și ferit de primejdii”, a conchis Maia Sandu. Mai multe realizări în educație găsiți aici – https://maiasandu.pentru.md/maia-sandu-pentru-educatie/.

Сентябрь 25, 2024