Maia Sandu a discutat cu medicii din orașul Criuleni, cu cetățeni din Măcărești, Ungheni, și a vizitat șantierul podului peste râul Bîc, de lângă Chișinău 

Maia Sandu a vizitat șantierul de construcție a podului peste râul Bîc și a pasajului peste calea ferată, pe drumul național M1, unde lucrările urmează să fie încheiate în câteva luni. Proiectul, în valoare de 187 milioane lei din Fondul rutier, este unul strategic pentru infrastructura țării și, în special, pentru această zonă industrială din preajma capitalei. 

În ultimii ani, menționează Maia Sandu, au fost construite sau renovate 57 de poduri rutiere, printre care și podul plutitor Leova-Bumbăta – primul construit peste Prut de la independență, iar într-un viitor apropiat va începe și construcția podului transfrontalier Cosăuți – Yampil, Ucraina. 

„Avem un plan foarte clar – Moldova să fie conectată la infrastructura europeană, iar în toată țara să avem drumuri naționale și regionale ca în Uniunea Europeană. Astfel, în următorii 4 ani, vom finaliza construcția a patru poduri rutiere peste Prut: Ungheni-Ungheni, Costești-Stânca, Leca-Fălciu, Bărboieni-Răducăneni și vom reabilita 3 000 de km de drumuri naționale și regionale”, a punctat Maia Sandu.

De asemenea, Maia Sandu a vizitat Centrul de Sănătate din Criuleni unde a avut discuții bune cu colectivul medical.  În acest an a fost schimbat acoperișul instituției, renovat și dotat cabinetul de radiologie, inclusiv din fonduri europene. Tot aici, a fost deschis Centrul de intervenție timpurie „Lăstărel”, unde copiii cu provocări de dezvoltare primesc ajutor specializat gratuit în condiții moderne. De asemenea, în raionul Criuleni au fost reparate capital oficiile medicilor de familie din Cruglic și Izbiște. 

„Construim un sistem de sănătate modern – am investit 3 miliarde de lei în renovarea și dotarea spitalelor și am cumpărat 206 ambulanțe în doar 3 ani. Doar în ultimul an, ministerul a investit în spitalele raionale circa 400 de milioane de lei. Un obiectiv al Planului pentru Moldova este repararea tuturor policlinicilor din țară. Vrem să avem o societate sănătoasă și trebuie să continuăm aceste eforturi fără precedent pentru îmbunătățirea sistemul de sănătate”, a declarat Maia Sandu.

La Măcărești, Ungheni, Maia Sandu s-a întâlnit cu locuitorii – oameni harnici și binevoitori. Măcărești, subliniază Maia Sandu, este un exemplu frumos care arată câte lucruri facem împreună pentru oameni – apeductul care vine din România și aduce apă potabilă la Măcărești, dar și în alte 12 sate din raioanele Nisporeni și Ungheni. Proiectul realizat în proporție de 95% a costat peste 65 de milioane de lei din Fondul Național pentru Dezvoltare Regională și Locală. Au fost construiți aproape 30 de kilometri de apeduct magistral, aproape 25 de km de rețele interioare în localitățile Boldurești și Chilișoaia, 4 stații de pompare, 10 castele și 6 rezervoare de apă.

„Apeducte, grădinițe și școli moderne, spitale europene – toate acestea sunt posibile doar dacă menținem pacea și democrația acasă. Iar acest lucru stă în mâinile noastre, în mâinile tuturor moldovenilor. Să fim conștienți de valoarea votului nostru, să nu acceptăm să ni-l vindem pentru că, odată cu el, vindem viitorul copiilor noștri”, a conchis Maia Sandu.

Октябрь 3, 2024