Maia Sandu a discutat cu medici din Puhoi și studenți și profesori din Chișinău, despre Planul său pentru Moldova și viitorul în Uniunea Europeană

Maia Sandu s-a întâlnit azi cu mai multe grupuri de cetățeni – medici de la Puhoi, studenți la pedagogie și profesori de liceu – cărora le-a vorbit despre planul său pentru Moldova și despre acțiunile pe care le face pentru a-l realiza. Discuțiile au ținut de sănătate și educație, dar și despre parcursul european al Moldovei și despre cât de important este votul la referendum. 

La Puhoi, Ialoveni, Maia Sandu a avut o întâlnire caldă cu medicii și angajații Centrului medicilor de familie și din Centrul multifuncțional, cu care a discutat despre realizările din domeniul sănătății, dar și despre faptul că toate policlinicile din țară vor fi reparate și dotate și vor arăta ca la Puhoi. 

În sat a fost creat un centru multifuncțional modern, care găzduiește un punct de asistență medicală urgentă, un centru medical de reabilitare de zi și centrul unificat de prestare a serviciilor publice. De ele beneficiază circa 13 mii de locuitori din Puhoi și din alte 8 sate învecinate. Proiectul a fost realizat prin programul „Satul European”, inițiat de Maia Sandu în 2022, și este un exemplu că și la noi acasă putem avea servicii medicale ca în UE. 

„La medici și asistenți medicali ajungem când ne este cel mai greu. Îi privim cu recunoștință și vrem să-i susținem să aibă venituri și condiții bune de muncă, așa încât ei, la rândul lor, să aibă grijă de semenii lor”, a declarat Maia Sandu. 

Despre educație Maia Sandu a discutat cu studenții Universității Pedagogice de Stat „Ion Creangă” și cu profesorii Liceului Teoretic „Liviu Deleanu”, din capitală. 

„De generația de profesori pe care-i creștem azi depinde societatea de mâine a Moldovei. Am văzut prin exemplu mamei mele – care a fost profesoară – câtă muncă și dăruire trebuie pentru a-i învăța pe ceilalți”, a spus Maia Sandu.

În ultimii ani, pe lângă cele 500 de milioane de lei alocate pentru modernizarea universităților și colegiilor, au fost crescute bursele la pedagogie de la 1400 la 2800 lei și au fost majorate indemnizațiile pentru tinerii specialiști de la 120 mii la 200 mii lei. De asemenea, Maia Sandu a declarat că urmează să fie create 35 de școli-model, câte una în fiecare raion, să fie mărite salariile profesorilor la nivelul salariului mediu pe economie și să fie asigurată formare continuă gratuită pentru cadrele didactice.

În discuțiile cu profesorii de la Liceul „Liviu Deleanu” Maia Sandu a vorbit sprijinirea cadrelor didactice și rolul acestora în viitorul Moldovei. 

„Pentru a sprijini eforturile profesorilor și a moderniza sistemul educațional, am majorat cu 15% salariile tuturor pedagogilor și educatorilor, am modernizat 200 de școli și grădinițe și oferim formare gratuită cadrelor didactice. Ne angajăm să continuăm aceste investiții, iar toți elevii din clasele 1-9 vor beneficia de alimentație sănătoasă și gratuită”, a conchis Maia Sandu.

Tot azi, Maia Sandu a vorbit detaliat despre unul dintre cele trei obiective naționale, din Planul său pentru Moldova – Grijă pentru oameni, menționând că, în calitate de președintă va insista pe îndeplinirea următoarelor acțiuni pentru ca oamenii să trăiască mai bine, inclusiv:

1. Salariu minim de 10 mii de lei și salariu mediu de 25 de mii de lei pe lună până în 2030.

2. Pensie minimă de 3 300 de lei pentru carieră lungă, începând cu 2025, pentru pensionarii cu cel puțin 40 ani vechime în muncă.

3. Alimentație gratuită pentru elevii din clasele primare și gimnaziale (1-9).

4. Adaos de 3 000 lei pe lună timp de 1 an pentru fiecare tânăr, tânără care se angajează la primul loc de muncă în domenii strategice pentru economia națională”. 

Сентябрь 24, 2024