Treci la conținutul principalSalt la subsolPentru cultură
- Am renovat/modernizat peste 60 de obiecte de menire culturală (case de cultură, cămine culturale, muzee, monumente etc.) din toată țara.
- Am majorat cu 25% salariul profesioniștilor din domeniul culturii (circa 1700 de persoane).
- A crescut mult bugetul alocat pentru domeniul culturii – de la 470 de milioane de lei în 2021 la 677 de milioane de lei în 2024.
- Din 1 ianuarie 2024, tinerii bibliotecari, muzeografi sau artiști care, în primul an după absolvirea instituțiilor cu profil artistic, merg să activeze în instituțiile publice din domeniul culturii în municipiile, orașele și satele din țară, primesc o indemnizație unică de 90 mii lei (pentru absolvenții instituțiilor de învățământ profesional tehnic post-secundar) și de 120 mii lei (pentru absolvenții instituțiilor de învățământ superior).
- A fost creat Fondul național al culturii, care centralizează toate programele și proiectele culturale și editoriale gestionate de Ministerul Culturii și care în acest an are un buget de circa 30 de milioane de lei. Dintre aceștia, 14 milioane sunt destinate finanțării a 84 de proiecte culturale propuse de organizațiile necomerciale – o cifră-record și ca buget, și ca număr de proiecte.
- În 2023, a fost susținută editarea a 115 titluri noi de carte (prin majorarea bugetului pentru Programul de editare a cărții naționale), iar 35 mii de exemplare de carte au fost distribuite gratuit în bibliotecile publice din țară.
- A fost schimbată legea astfel ca televiziunile și radiourile să fie obligate să transmită programe locale în limba română în proporție de cel puțin 80% din totalul programelor realizate.
- Am lansat programul „Voucher Cultural”: la împlinirea vârstei de 18 ani, fiecare tânăr primește suma de 1000 de lei pentru a procura cărți, bilete la teatru, concerte etc.
- A fost finalizată prima etapă de renovare a Circului din Chișinău: cu ajutorul UE, a fost reparată cupola și consolidați pereții cortină.
- Patru edificii cultural-istorice au fost declarate monumente de categorie națională: Circul din Chișinău, sediul Procuraturii Generale, clădirea cu parc a Maternității nr. 2, schitul rupestru „Peștera lui Bechir” din mun. Soroca.
- „Limba română” a înlocuit „limba moldovenească” în toate legile din Republica Moldova.
septembrie 10, 2024