Treci la conținutul principalSalt la subsolPentru agricultori
- Investițiile în agricultură au crescut constant în ultimii 4 ani. În anul 2023, acestea au fost de peste 6 miliarde de lei, cu 8% mai mult față de anul 2022.
- Pentru primă dată au fost acordate plăți directe per kilogram de lapte și, datorită acestui fapt, în 2023 producția de lapte a crescut cu 16% față de anul 2022.
- Republica Moldova a devenit cel mai mare exportator mondial de prune printre țările din emisfera nordică, cu o cotă de 73% din volumul total de prune exportate în UE.
- Am obținut dublarea cantităților de prune, struguri de masă, mere, roșii, usturoi, cireșe și suc de struguri moldovenești, exportate fără taxe în Uniunea Europeană.
- Republica Moldova a obținut, în premieră, dreptul să exporte în Uniunea Europeană carne procesată de pasăre și ouă de consum.
- 4700 de agricultori au primit rambursări la acciza la motorina utilizată în anul agricol 2023, în cuantum de până la 100%.
- Fermierii micro și mici, afectați de consecințele crizelor din anul 2022, au primit ajutor financiar din Fondul de Rezervă a Guvernului, în valoare de 200 de milioane de lei.
- Tractoarele și motocultoarele au fost scutite de accize utilizate în domeniul agriculturii și silviculturii, indiferent de vârsta lor.
- A fost simplificată angajarea zilierilor: munca zilierilor va fi luată în calcul la plata pensiei; cei care muncesc cu ziua nu își mai pierd statutul de șomer; a fost exclusă obligația zilierului de a se încadra în sistemul asigurării obligatorii de asistență medicală și asistență socială.
- A fost simplificată procedura de eliberare a autorizației de mediu pentru irigare.
- Au fost reduse controalele și birocrația pentru crescătorii casnici de animale.
- A fost simplificat procedura care permite construcția panourilor solare și centralelor electrice eoliene pe terenuri agricole.
- A fost organizat coridor verde prin posturile vamale interne pentru fermierii și agenții economici care au terenuri agricole amplasate după traseul Râbnița-Tiraspol.
- Am reușit să deschidem mai multe piețe pentru produsele și serviciile moldovenești. Volumul exporturilor a crescut de la 2,4 miliarde dolari în 2020 la peste 4 miliarde în 2023. Moldova a obținut acces fără precedent pe piața Uniunii Europene, inclusiv pentru produsele agricole. Astăzi circa două treimi din exporturile moldovenești ajung pe piața Uniunii Europene.
- Am reușit să finalizăm negocierile pe acordul de liber schimb cu țările EFTA (Elveția, Norvegia, Liechtenstein, Islanda) pentru a oferi noi piețe de desfacere produselor noastre.
septembrie 10, 2024