Discursul Maiei Sandu la lansarea în campanie: „Împreună să fim generația care împlinește visul generațiilor precedente, dar și viitoare – să aducem Uniunea Europeană și la noi acasă”

Azi suntem în Centrul Moldovei! Sunt onorată să văd atât de mulți oameni adunați aici!

Chișinău, Ialoveni, Strășeni, Criuleni, Hîncești, Călărași, Ungheni, Orhei, Nisporeni, Telenești, Dubăsari, Anenii Noi, cetățeni din diasporă, sunt onorată de susținerea și încrederea voastră!

Tuturor celor care vă aflați aici – cu unii suntem alături din 2016, alții s-au alăturat pe drum – tuturor vă mulțumesc pentru implicare, pentru entuziasm, pentru că credeți în Moldova.

Știu că ați venit aici nu doar pentru a mă susține pe mine, ci cu un motiv mult mai mare decât noi toți – ați venit pentru țara noastră. 

Suntem aici pentru că suntem deciși să construim o soartă mai bună pentru Moldova. Pentru că alegem să nu stăm deoparte. 

Pentru că vrem ca familiile, copiii, vârstnicii, medicii, profesorii, artiștii, pompierii, inginerii, sportivii, lucrătorii pentru salubrizare, drumarii, militarii, croitorii, funcționarii publici, antreprenorii, să aibă o viață demnă și în libertate acasă. 

Pentru că vrem să știm că orice profesie ar alege copiii noștri, să fie siguri de viitorul lor. Pentru că rămânem uniți în ciuda oricăror încercări de a ne certa. Pentru că alegem să muncim, nu să stăm deoparte. Alegem speranța în locul deznădejdii. 

Fiecare generație are misiunea sa de dus pe umeri – cea pentru care va da seama în fața istoriei. Înaintașii noștri au luptat pentru independență, limbă, autodeterminare – cu riscul de a fi dați afară de la facultate, de la lucru sau de a fi arestați. 

Datorită lor, noi azi suntem mai norocoși – generația noastră are misiunea, democratic și liber, de a integra Moldova în familia europeană a păcii durabile și bunăstării meritate. De aceea au luptat părinții și bunicii noștri – că să trăim această zi în care liber să alegem pentru țara noastră. 

Aud uneori că oamenii spun că nu-i interesează politica, că ei nu au nimic cu politica. Însă îi întreb și vă întreb pe voi. Vă gândiți că politică nu vă vizează? Câți dintre voi vor o școală modernă pentru copilul lor? Câți dintre voi vreți un loc de muncă mai bine plătit? Câți dintre voi își doresc apă curată, mediu nepoluat și un trai lung și sănătos? Câți dintre voi vor drumuri reparate, străzi sigure, medicină de calitate? Despre asta este politica! 

Fie sunteți în afara deciziilor, fie faceți parte din ele. Doar dacă veniți la vot și alegeți puteți alege ce doriți! Puneți politica în slujba țării!

Acum 4 ani, împreună, prin implicarea voastră, am reușit să eliberăm țara de hoți. În acești 4 ani am trecut prin multe crize, nu ne-a fost ușor, dar am reușit să stabilizăm situația. 

Azi Moldova are o cale sigură în față. Lucruri care păreau imposibile acum 4 ani, azi sunt mai aproape ca niciodată de îndeplinire. Dacă acum 4 ani ne întrebam dacă Moldova are șansa să devină o țară europeană, azi discutăm despre cât de repede vom ajunge acolo.

În ciuda unui război la hotar, a crizei gazului provocate de situația internațională, a consecințelor COVID-ului, dar și pe fundalul unui stat slăbit și sărăcit timp de 3 decenii, am reușit să avem grijă de țară. 

Am reușit să menținem pacea și ordinea acasă – cele mai prețioase lucruri pentru poporul nostru.

Am reușit să investim în sate, în orașe, în educație și sănătate, în toate domeniile mai mult decât orice altă guvernare. În ultimii ani localitățile au beneficiat pentru dezvoltare de 2,85 miliarde de lei, de 3 ori mai mult decât în ultimii 10 ani!

În toate raioanele de Centru se lucrează! La Călărași au fost construiți 41 de km de apeduct și, după mulți ani de blocaj, a fost finalizată renovarea drumului Chișinău – Ungheni-Sculeni și reparat sectorul Hîrbovăț-Onișcani. 

La Anenii Noi a fost construit drumul de ocolire a satului Troița Nouă, au fost reparate drumurile Sîngera – Anenii Noi și Bulboaca– Chirca– Merenii Noi– Floreni, au fost renovate 7 case de cultură, grădinițe și zone de odihnă. 

La Chișinău peste 80 mln de lei au fost alocați pentru suburbii prin „Satul European”, a fost reabilitată centura Chișinăului, podul de lângă Cricova și podul peste râul Bîc, a fost deschisă cea mai mare și modernă unitate de primiri urgențe din țară și reparate 9 secții de spitale. 

La Criuleni a fost reabilitat podul de lângă Hrușova, 7 grădinițe și centre sportive au fost modernizate și 32(doi) de km de apeduct – construiți. 

La Hîncești au fost construite 2 stații de epurare a apei, a fost deschis un centru de asistență în caz de Accident vascular cerebral pentru a salva cât mai multe vieți, se repară drumurile Hîncești-Lăpușna și Hîncești-Leova- Cahul. 

În Ialoveni au fost construiți 33 km de apeduct, renovate 5 case de cultură și 5 școli, centre sportive și centre medicale, a fost reparat drumul care trece prin Pojăreni, Costești, Zâmbreni, Horești și Țipala. 

În Dubăsari au fost renovate 5 grădinițe și 5 terenuri de joacă și sport, iar 100 de gospodării au fost conectate la apeduct.

La Nisporeni au fost construiți 47 de km de apeduct, 3 case de cultură, 5 grădinițe, centre sportive și parcuri au fost modernizate, spitalul raional a fost dotat și 600 de ha au fost împădurite! 

La Orhei a fost construit un nou sediu al Substației de Asistență Medicală Urgentă cu 34 de mln de lei, spitalul raional a fost dotat cu echipamente moderne, 7 școli, grădinițe și centre sportive – modernizate, iar 5 case de cultură și muzee – renovate. 

La Strășeni au fost construiți 38 km de apeduct și 1 stație de epurare a apei, amenajate 10 centre sportive și terenuri de joacă, modernizate 10 grădinițe și gimnazii, a fost construit iluminat public în 7 localități. 

La Telenești au fost reparați aproape 40 de km de drum care traversează 2 raioane, leaga 8 sate și este folosit de peste 15 000 de locuitori. De asemenea, au fost construiți 28 km de iluminat public, spitalul raional – dotat și 9 grădinițe, școli, parcuri și case de cultură – modernizate. 

La Ungheni au fost construiți 46 km de apeduct și o stație de epurare a apei, 43 de km de iluminat public, spitalul raional a fost dotat cu echipamente moderne, a fost reabilitat drumul Chișinău – Ungheni – frontiera cu România. Au fost construite centrale electrice fotovoltaice în Bușila și Chirileni, iar în satul Buciumeni a fost construit oficiul medicilor de familie.

Am reușit să redăm speranța că moldovenii pot ceea ce își propun. Speranța că este posibil și real să avem și în Moldova un nivel de viață ca în țările europene.

Am reușit să facem o lume întreagă să ne vadă altfel. Moldova nu mai este văzută ca o afacere personală a oligarhilor, ca o zonă a spălării banilor. 

Moldova a fost primită cu respect la masa de discuții a celor mai importante țări ale lumii și este văzută pentru omenia, curajul și dorința noastră de libertate.

Am reușit să descoperim și să amplificăm lucrurile cu care ne mândrim. Și să le promovăm în lume – perseverența sportivilor noștri, performanța elevilor noștri, gustul produselor moldovenești, bogăția tradițiilor noastre, bunătatea oamenilor noștri.

Nu ne putem opri la jumătate de drum. 

Planul meu pentru Moldova este clar! Voi urma 3 obiective naționale:

PRIMUL. Grijă pentru oameni

În calitate de președinte, voi insista pe îndeplinirea următoarelor acțiuni pentru ca oamenii să trăiască mai bine:

  1. Vom continua să încurajăm investițiile în economie și să creștem veniturile, pentru ca salariul minim lunar să ajungă la cel puțin 10 000 lei, iar salariul mediu să ajungă la 25 000 lei pe lună până în 2030. 

Fie că oamenii vor munci în centrul Chișinăului, fie într-un sat din Telenești, veniturile tuturor trebuie să crească și să le permită să ducă o viață demnă acasă. 

Acest lucru este posibil, chiar dacă nu se face peste noapte. În 3 ani am dublat salariul minim și am crescut salariu mediu de la 8 la 14 mii. Așa vom continua.

  1. Pentru a susține pensionarii care au muncit mult timp, dar au pensie mică, voi propune introducerea unei pensii minime pentru carieră lungă, de 3 300 de lei, pentru cei cu cel puțin 40 de ani vechime în muncă.

Peste tot, și la Ungheni, și la Hîncești, și la Anenii Noi sunt pensionari care au muncit toată viața, dar au avut salarii mici în acele vremuri. Vom face dreptate tuturor acestor oameni.

  1. Vom asigura alimentație sănătoasă și gratuită, din contul statului, pentru elevii din clasele 1-9 (clasele primare și gimnaziu). 

Alimentația gratuită în școli este una dintre cele mai frecvente solicitări pe care le primesc când merg în satele și orașele noastre. Niciun copil nu trebuie să meargă la școală flămând. Copii sănătoși înseamnă o societate sănătoasă și inteligentă. Vor beneficia circa 100 de mii de familii din Moldova, indiferent de localitatea sau școala în care învață copilul.

  1. Vom acorda un adaos de 3000 lei pe lună timp de 12 luni pentru fiecare tânăr, tânără care se angajează la primul loc de muncă în anumite domenii.

Tinerii vor să rămână acasă – în localitățile natale, dar ei cer și, pe bună dreptate, un salariu bun, chiar dacă e primul salariu. Iar antreprenorii vor să găsească tineri pe care să-i angajeze. Tocmai de aceea, fiecărui tânăr angajat pentru prima dată statul îi va acorda în plus 3000 de lei. Dacă antreprenorul îi oferă deja 10, tânărul va avea 13 mii cu acest bonus. 

AL DOILEA. Condiții mai bune de viață

În calitate de președinte, voi solicita și voi contribui la mobilizarea finanțării pentru a crește nivelul de trai în localitățile noastre pentru realizarea următoarelor obiective:

  1. Vom reabilita 3 000 kilometri de drumuri, astfel încât toate drumurile naționale și regionale din țară vor fi în stare bună.
  2. Vom aloca cel puțin 8 miliarde lei în proiecte de infrastructură și susține cel puțin 3 proiecte de infrastructură per localitate (cămine culturale, complexe sportive, stadioane, parcuri, conectare la apă și canalizare etc).
  3. Vom repara și dota toate policlinicile din țară.

AL TREILEA. Pace și bună înțelegere

În cei 4 ani de mandat, țara noastră s-a confruntat cu numeroase provocări. Noi, împreună cu toți cetățenii și sprijinul puternic al țărilor prietene nouă, am reușit să rămânem o țară liberă și să menținem pacea și liniștea acasă. 

În calitate de președinte, voi continua să acționez cu toate mijloacele pentru a asigura pacea și buna înțelegere:

  1. Vom pregăti țara pentru aderarea la Uniunea Europeană până în 2030, unde pacea este garantată.
  2. Vom continua o politică externă deschisă și activă ca țara noastră să aibă cât mai mulți prieteni de nădejde, să fie în continuare auzită și respectată în toată lumea, și în Vest și în Est. Voi continua să mobilizez resurse financiare externe pentru dezvoltarea țării și să promovez produsele noastre pe piețele din alte țări.
  3. Vom crea un program de promovare a culturii și tradițiilor noastre naționale, prin care vor fi finanțate evenimente din țară și din diasporă, proiecte care să dezvolte și promoveze cultura, tradițiile și obiceiurile noastre.

Desigur, toate aceste lucruri sunt posibile doar într-un stat democratic, în care legea funcționează și e una pentru toți. Am fost și rămân devotată democrației, dar e clar că e nevoie să luptăm mai dur împotriva corupției din sistem. 

Acesta este planul meu pentru Moldova și pentru îndeplinirea lui voi continua să muncesc cu aceeași responsabilitate și dăruire. 

Unii vor încerca, din nou, să mintă. Și poate vor spune vorbe frumoase. Dar cuvintele contează doar atunci când le respecți! Cu bună credință mi-am respectat cuvântul. Și voi continua să vin în fața oamenilor cu sufletul deschis. 

Ținta celor care vor umple țara de minciuni nu este ca eu să eșuez. Ținta lor este ca Moldova să eșueze. Ei vor să controleze țara, nu s-o conducă. Ei pot controla doar o țară eșuată, divizată, instabilă.

Dragi moldoveni, poate că avem opinii diferite pe anumite subiecte, poate că nu sunteți de acord cu anumite acțiuni, dar ne unește un lucru comun: iubim Moldova cu toată puterea. Și atunci când luăm decizii mari – decizii pentru Moldova – le luăm ca un neam. Împreună.

Împreună să facem așa, încât economia să se dezvolte, să aducem investiții și să avem locuri de muncă bine plătite în fiecare colț de țară. Să facem așa, încât să creștem treptat și constant pensiile vârstnicilor noștri.   

Împreună să facem așa, încât fiecare copil să aibă acces la o școală modernă. Ca fiecare familie să-și vadă viitorul aici, în Moldova. Ca fiecare om care muncește cinstit să aibă salariul pe care-l merită. Cine vă spune că aceste lucruri se obțin peste noapte vă minte! 

Eu vă îndemn să facem aceste lucruri împreună. Împreună să construim drumuri, apeducte, canalizare, iluminat, spitale, grădinițe. Împreună să fim generația care împlinește visul generațiilor precedente, dar și viitoare – să aducem Uniunea Europeană și la noi acasă.

DE ACEEA candidez pentru al doilea mandat. De aceea mă aflu azi aici. Nu pentru a deține o funcție, ci pentru că eu simt cu toată inima că noi putem face totul împreună! Pe 20 octombrie Moldova merge la vot – votăm DA pentru aderarea Moldovei la Uniunea Europeană și ne alegem președintele.

Avem datoria să câștigăm.

PENTRU copiii noștri, pentru bunicii noștri, pentru familiile tinere, pentru oameni din orice colț al țării și de orice etnie. Pentru Moldova!

septembrie 20, 2024