Maia Sandu a discutat cu reprezentanții mai multor asociații ale minorităților etnice și a vizitat comuna Trebujeni, precum și Rezervația cultural-naturală „Orheiul Vechi” 

În prima parte a zilei, Maia Sandu a discutat cu reprezentanții mai multor asociații ale minorităților etnice despre cum poate contribui fiecare la coeziunea socială și la parcursul comun spre o familie a păcii – cel mai important obiectiv din Planul pe pentru Moldova.

„Chiar dacă trăim cu un război la hotar, de care unii, fără scrupule, profită ca să semene frică și panică la noi acasă, instituțiile au menținut ordinea, iar societatea și-a păstrat unitatea. Mereu am avut discuții cu toate comunitățile din societate, cred în valoarea fiecărui om și sunt convinsă că puterea noastră vine din unitatea noastră. Niciodată nu am ales între un cetățean și altul, între a cui sărbătoare e mai „adevărată”, vreau și cred că putem conviețui – fiecare cu memoriile, durerile și bucuriile sale. Nimeni nu ne poate certa din afară dacă noi înșine o să fim uniți și n-o să cădem în plasa celor care instigă la ură”, a declarat Maia Sandu.

Totodată, a menționat că atunci când a promis să identifice bani pentru Programul „Satul European” nu a făcut nicio diferență între localități – au primit bani primăriile din toate regiunile, de la Edineț la Taraclia: „Noi investim într-o viață mai bună, ei aruncă bani în minciuni și cumpărare de voturi”. 

Maia Sandu a subliniat că aderarea la Uniunea Europeană este bună pentru toți cetățenii și că în spațiul comunitar toate minoritățile etnice sunt protejate, își dezvoltă cultura, limba și tradițiile. La fel, a îndemnat ca pe 20 octombrie să decidem care ne va fi soarta pentru următoarele decenii și să nu lăsăm micile diferențe dintre noi să ne oprească din drumul către pace și prosperitate pentru toți.

Tot azi, Maia Sandu a vizitat Rezervația cultural-naturală „Orheiul Vechi” și le-a mulțumit angajaților pentru proiectele frumoase și pentru grija față de patrimoniul nostru național: „Avem o țară minunată, să o păstrăm în pace și să avem grijă de ea”.

Maia Sandu a mers să vadă și proiectele lansate recent – prima școală din Morovaia și casa meșteșugarilor, care fac parte din arealul rezervației – și care sunt restaurate cu bani europeni, cu grijă pentru materiale autentice și pentru fiecare detaliu. Aceste proiecte devin noi puncte de atracție turistică. În zonă, se reabilitează și baia medievală tătărească și drumul de caldarâm din secolul al 14-lea, descoperit recent. În ultima perioadă, au fost investite peste 30 de milioane de lei, din Fondul Național pentru Dezvoltare Regională și Locală, în reabilitarea și menținerea Rezervației. De asemenea, s-a întâlnit și cu mai mulți antreprenori în domeniul turistic din zonă, proprietari de pensiuni, care au reușit să se dezvolte cu ajutorul partenerilor, dar și datorită infrastructurii construite de curând. 

„Păstrarea culturii, tradițiilor și patrimoniului înseamnă păstrarea și continuitatea neamului nostru. Suntem datori să avem grijă de ele și să le lăsăm moștenire copiilor noștri”, a punctat Maia Sandu.

Seara, Maia Sandu a petrecut-o în discuții cu oamenii din comuna Trebujeni, din care fac parte și satele Butuceni și Morovaia, despre care a spus că efortul lor continuu de a păstra autenticitatea locului creează o bogăție naturală cu care se mândrește întreaga țară. 

„Zona ne face cunoscuți în lume nu doar pentru peisajul unic și vestigiile moștenite, dar și prin ospitalitatea localnicilor și evenimentele culturale care au loc, tot mai des, în comună. Aici se ascultă muzică populară și rock, dar și clasică, aici se dansează și, mai nou, au loc proiecții de film și piese de teatru. Putem spune că, mai ales pe timp de vară, comuna devine o adevărata capitală culturală”, a spus Maia Sandu. 

În ultimii ani, s-au făcut investiții în beneficiul localnicilor, dar și a turiștilor. Din fondul rutier, au fost investite aproape 10 milioane de lei pentru asfaltarea drumului central din satele Butuceni și Morovaia. Prin Programul „Satul European” a fost schimbat acoperișul gimnaziului din Trebujeni și amenajat terenul sportiv din sat, proiecte în valoare de peste 4 milioane de lei, și tot prin „Satul European”, a început în acest an reconstrucția Căminului cultural din Butuceni. În raionul Orhei, din prima ediție a Programului „Satul European” au beneficiat 20 de localități cu proiecte de 36 de milioane de lei, iar în a doua ediție au fost selectate 17 localități în care se vor investi 77 de milioane de lei. 

octombrie 8, 2024