Maia Sandu a vorbit azi cu oamenii din sudul țării, de la Olănești, Ștefan Vodă, și Sălcuța, Căușeni, și a vizitat două afaceri de familie   

În drum spre localitățile din Ștefan Vodă, Maia Sandu a făcut un popas la pensiunea „Casa Veche” din satul Palanca. Afacerea aparține soților Zaharia și Tatiana Aramă care, după mai mulți ani în străinătate, au revenit în satul natal, au renovat o casă veche de peste 100 de ani și așteaptă cu multă dragoste oaspeți. Aici vizitatorii vor rămâne impresionați de pereții din lut, acoperișul de stuf și pivnița din piatră albă, de bucatele tradiționale moldovenești pregătite din produse crescute în gospodăria lor sau a altor localnici, dar și de copacul de prăsade de peste un secol.

„Dacă vizitați Sudul Moldovei, neapărat mergeți la pensiunea familiei Aramă – vă veți simți ca la mama acasă, așa cum doar în Moldova poate fi”, a spus Maia Sandu.

În satul Olănești, din raionul Ștefan Vodă, oamenii sunt încrezători într-un viitor mai bun. În ultimii ani, în raion, au fost realizate 34 de proiecte de dezvoltare locală sau regională, a fost reabilitat drumul Anenii Noi-Căușeni-Ștefan Vodă-frontiera cu Ucraina, au fost construite 3 stații de epurare și 2 centrale fotovoltaice, peste 5 mii de locuitori au fost aprovizionați cu apă, 5 grădinițe și 3 case de cultură au fost renovate, iar spitalul raional a fost dotat cu echipamente moderne. 

În discuția cu locuitorii din sat, Maia Sandu a subliniat că avem de făcut încă multe lucruri și nu ne putem opri la jumătate de drum: „Avem un exercițiu important pe 20 octombrie care va defini nu doar următorii 4 ani, ci mulți ani înainte. De 3 decenii așteptăm – nu mai putem pierde această oportunitate de a deveni un stat dezvoltat, european. Să luăm o decizie înțeleaptă pentru noi toți”.

Seara, Maia Sandu a mers și la Sălcuța, Căușeni, unde oamenii au spus că suntem datori să continuăm – oricât de greu este drumul, eforturile noastre și ale părinților noștri vor fi încununate doar dacă mergem mai departe pe calea dezvoltării și democrației.

În regiune, am reușit împreună multe lucruri – renovarea drumului R26 Căușeni-Cimișlia, implementarea a 37 de proiecte prin „Satul European” și proiecte de dezvoltare regională în valoare de 235 milioane de lei, construcția a 35 km de apeduct, a 7 terenuri de sport sau joacă și modernizarea spitalului raional. La Căușeni a fost deschis un centru perinatal modern, unde mamele și nou-născuții beneficiază de condiții sigure și echipament performant, dar și un centru primar de accident vascular cerebral pentru salvarea câtor mai multe vieți.

„Pe 20 octombrie cetățenii vor spune ce vor pentru țara noastră – fie mai stăm blocați 30 de ani, fie facem un salt spre progres, venituri mai mari și viață mai bună. Asemenea lucruri se pot face doar cu toată țara împreună”, a punctat Maia Sandu.

Pe final de zi, Maia Sandu a vizitat Vinăria Sălcuța, de asemenea o afacere de familie. Eugen Pîslaru a pus bazele companiei și a transmis feciorului Sergiu pasiunea pentru viticultură, iar acum vinăria are propriile podgorii de peste 400 de hectare, soiuri locale și europene, utilaje de ultimă generație. 

„Toate acestea, completate de o mare dragoste de pământ și tradiții, dau naștere unor vinuri autentice și medaliate la concursuri internaționale”, a menționat Maia Sandu.

octombrie 6, 2024