Maia Sandu, după ce a fost desemnată candidat la funcția de președintă a Republicii Moldova: „Să dăm toți ce avem mai bun pentru Moldova!”

Maia Sandu a fost desemnată astăzi, 22 august, de către Grupul de inițiativă, constituit de PAS, în calitate de candidat la alegerile prezidențiale din 20 octombrie 2024.

La eveniment, Maia Sandu a declarat în fața susținătorilor că în 2024 avem în față cea mai importantă decizie de la independență încoace: „Ne vom alege viitorul. Referendumul va pietrui calea noastră de mâine. Și eu am încredere că neamul nostru vrea pace. Suntem un popor pașnic, care știe să se înțeleagă cu toți, care prețuiește libertatea și demnitatea umană”.

De asemenea, candidata a anunțat că planul său pentru Moldova se bazează pe 3 obiective naționale – grijă față de oameni, condiții de viață mai bune, pace și bună înțelegere: „Știu că Moldova are în față un viitor frumos! Nimic nu ne poate sta în cale dacă muncim împreună. Să dăm toți ce avem mai bun pentru Moldova!”

Printre oamenii adunați la evenimentul de susținere a candidatei în alegerile prezidențiale au fost profesori, oameni de cultură, deputați, primari, medici, antreprenori, vârstnici și tineri.

Eduard Digore, avocat, conducătorul grupului de inițiativă: „Sunt aici pentru a o susține pe doamna Maia Sandu și ideile sale. Susținerea este în calitatea sa de candidat pentru următorul mandat la cea mai înaltă funcție în stat, persoană care va fi locomotiva neobosită a integrării europene și asigurării prosperității cetățenilor Republicii Moldova”.

Mihai Poiată, deputat în primul Parlament, scenarist, membru al Uniunii Scriitorilor din Moldova și România, lector universitar: „Maia Sandu a reușit pentru că a venit în politică cu alt stil, cu alte idei și cu alte mijloace pentru a-și atinge obiectivele. Maia Sandu răspândește o anumită stare de spirit care a cuprins cea mai mare parte a societății, o energie morală care emană curaj, inteligență, demnitate, care stimulează dorința de schimbare. Cu Maia Sandu se va produce marea schimbare la față a Republicii Moldova și dacă ne dorim o Moldovă modernă, într-un pas cu țările civilizate, să o susținem pe Maia Sandu. 

Vera Balan, Directoarea Liceului Teoretic „Petre Ștefănucă”, profesoară de istorie: „Astăzi sunt aici, pentru că o susțin pe doamna Maia Sandu. De ce? Fiindcă suntem cu toții martori oculari ai schimbărilor care au intervenit în sistemul nostru educațional. Astăzi, sălile noastre de clasă sunt cu calculatoare, cu tablă interactivă, cu echipamente digitale. Profesorii noștri utilizează platforme online, sunt instruiți în diferite proiecte. A avut loc o schimbare importantă a infrastructurii școlare: avem școli renovate, școli model, școli echipate și dotate cu echipament școlar. Avem spații incluzive extraordinare. Sunt realizări extraordinare care sporesc calitatea educației.” 

Vitalie Vrabie, primar general al municipiului Ungheni: „Doamna președinte, eu exprim mesajul colectiv și al multor primari, care au spus: „mergi și spune că noi în continuare mizăm pe susținerea doamnei președinte și a guvernului pentru a dezvolta proiecte benefice pentru localitățile și comunitățile noastre”. Voi susține candidatura dumneavoastră, voi fi onorat să fiu introdus în această listă de colectare a semnăturilor, voi colecta semnături, mă voi întâlni cu oamenii și vreau să vă zic că Ungheniul este cu Maia Sandu.”

Victor Guzun, ex-ambasador al R. Moldova în Estonia, expert în politici de digitalizare: „În cele 60 de zile rămase, fiecare dintre noi trebuie să se implice cât mai mult în acest proces. Fiecare dintre noi poate contribui și poate ajuta. Fac un apel special către toți cetățenii din diasporă: să înțeleagă importanța acestui moment istoric și să-și îndemne prietenii, rudele rămase acasă, vecinii să participe la acest referendum și alegeri. Să le explice celor care încă nu cunosc cât de important este rezultatul lui să spună un DA hotărât viitorului UE al Republicii Moldova și să susțină persoana care va asigura acest proces – Maia Sandu!”

Marcel Spatari, fostul ministru al Muncii și protecției sociale: „Dacă ar exista Jocurile Olimpice ale diplomației europene, doamna Maia Sandu ar lua medalia de aur. Maia Sandu a reușit să deschidă nu doar ușile, dar și inimile liderilor europeni. Maia Sandu nu este doar un lider pentru Europa, dar și un lider pentru Moldova. Noi, cei din diasporă ne bucurăm pentru reformele care însoțesc procesul de integrare europeană.”

Maria Acbaș, fondatoarea și directoarea fabricii de lactate „Sana” din Comrat: „În calitate de mamă și femeie de etnie găgăuză vreau să spun că noi suntem, trăim și ca fiecare cetățean sperăm la un viitor mai bun. Fiecare mamă mulțumește că fiul ei este alături de ea și nu pe câmpul de luptă, iar acesta este meritul dumneavoastră, și pentru acest lucru – plecăciune! Pacea este mai importantă decât războiul. Sunt astăzi pentru dumneavoastră, pentru voința dumneavoastră de fier, determinare în situațiile de criză, pentru dragostea față de Moldova și față de etniile care locuiesc aici, pentru voința nestăvilită de a îmbunătăți condițiile de trai ale fiecărui cetățean.”

Alexandru Gasnaș, conferențiar universitar, doctor în științe medicale, secretar de stat al Ministerului Sănătății: „Am văzut în Maia Sandu o persoană care luptă pentru noi toți. Ea înțelege că fiecare copil născut în cel mai mic sat, fiecare mamă, persoană în etate are are nevoie de tratament, fiecare medic care-și face meseria cu dedicație merită un sistem de sănătate eficient, care să nu lase pe nimeni în urmă. Astăzi ne punem speranța nu doar într-un candidat, dar într-un viitor mult mai bun.”

Maxim Potîrniche, triplu campion al R. Moldova la fotbal, jucător al echipei Petrocub: „Nu știu sigur dacă noi am meritat o astfel de personalitate, dar cert este că vreau să mă reprezinte în continuare, pentru că în ea găsesc acele valori cu care rezonez, pentru că mă face mândru de țară atât pe interior, cât și pe plan internațional, pentru discursurile de Revelion în care cheamă la unitate, la perseverență, la corectitudine, pentru modestia de care dă dovadă,, pentru că alege să se deplaseze cu curse avia regulate și nu abuzează de bugetul statului la care contribuim cu toții, pentru că de ziua sa de naștere preferă muntele în locul restaurantelor pompoase, pentru că apreciază munca fiecăruia și nu uită să felicite orice reușită, oricât de mare sau mică ar fi ea, pentru că valorifică tot ce este moldovenesc și mândră poartă ia, pentru că așa este ea și funcția de președinte nu este un rol jucat cu multă iscusință, dar un stil de viață – umil, corect, destoinic!” 

Puteți citi aici discursul Maiei Sandu – https://maiasandu.pentru.md/

august 22, 2024