Pentru mediu

  • Am început un program masiv de împădurire a țării (Programul național de extindere și reabilitare a pădurilor 2023-2032): în următorii 10 ani, suprafețele de teren împădurit vor fi extinse cu circa 145 mii de ha. De la începutul lansării programului am plantat și regenerat pădure pe o suprafață de aproape 11 mii de hectare. Am reușit să creștem suprafețele plantate de 2,5 ori mai mult decât anterior.
  • Este în proces de implementare proiectul „Deșeuri solide în Republica Moldova”: va fi creată infrastructură de management a deșeurilor solide, în trei regiuni ale țării. 
  • Prin aderarea la Acordul de la Paris, Republica Moldova s-a angajat să reducă emisiile de gaze cu efect de seră cu 70% până în anul 2030, comparativ cu nivelurile din anul 1990.
  • Am eficientizat procedurile de funcționare a Fondului Național de Mediu. Peste 100 de proiecte sunt în proces de implementare din Fondul Național pentru Mediu, destinate decolmatării lacurilor și râurilor, amenajării și reabilitării parcurilor, dotării localităților cu tehnică și echipamente pentru gestionarea deșeurilor.
  • În zona industrială Râbnița-Rezina, unde își desfășoară activitatea cele mai mari activități industriale – Uzina de Ciment de la Râbnița și Uzina Metalurgică de la Râbnița, a fost pusă în funcțiune o nouă stație automată de control a nivelului de poluare a aerului de tip fond rural cu elemente industriale. Stația înregistrează și transmite date privind nivelul de poluare a aerului în regim continuu. 
  • A fost creat Parcul Național „Nistrul de Jos”, al doilea parc național din Republica Moldova. Acesta va proteja spațiul geografic terestru și acvatic din zonă, va contribui la dezvoltarea localităților și atragerea turiștilor. 
  • Au fost interzise construcțiile capitale în spațiile verzi. Administrația Publică Locală va elibera autorizație de amplasare doar pentru obiectivele şi instalațiile pentru practicarea sportului, jocurilor şi odihnei, sau a obiectivelor cultural-artistice și, exclusiv, a unităților comerciale mobile.
  • Am simplificat procedura de autorizare a construcției panourilor solare și centralelor electrice eoliene pe terenuri agricole
  • Facem ordine în gestionarea lacurile și iazurilor din țară. Deținătorii de construcții hidrotehnice vor fi obligați să dețină autorizația de mediu pentru folosirea apelor și vor avea responsabilitatea de a întreține obiectivul acvatic.
  • Am făcut modificări la Codul fiscal, prin care 50% din taxele pentru extragerea mineralelor utile sunt distribuite la bugetul autorităților locale de nivelul I și 50% sunt distribuite la bugetul autorităților locale de nivelul II.
septembrie 10, 2024